De første

Når man begynder at overveje, om man skal kaste sig ud i et hold af fede sandrotter, er der mange ting man bør overveje.

Først og fremmest: hvor skal jeg købe dem?

Sandrotter er yderst sociale dyr, og bør aldrig holdes alene. Dog er det desværre indtil videre svært at finde viden omkring hvordan de bør holdes bedst gruppemæssigt. Herhjemme har vi dem i avlspar (han+hun), men i løbet af de næste par år vil vi forsøge os frem med grupper af samme køn, og dette vil selvfølgelig blive opdateret herinde.

Desværre er sandrotter ikke særligt udbredt i Danmark, og kan være utroligt svære at skaffe. Dog bør man altid undersøge muligheden for om der er kuld i Danmark. Det kan anbefales at søge på nettet efter folk der ejer denne art, og derefter kontakte dem for at høre nærmere. Ofte har folk kuld, uden at annoncere med dem, eller også venter de sig snarest. Sørg altid for at spørge ind til deres hold af sandrotter. Hvad fodrer de med? Hvilke burforhold er der? Får de rigeligt med motion? Hvordan er temperamentet hos deres sandrotter?

Desværre kan det jo ske, at der er stilvande i avlen i vor lille land, og så må man tage sine læsebriller på og kigge på nettet efter krybdyrsmesser rundt omkring i landet. Ofte er der nemlig på disse messer folk, som medbringer en række af diverse eksotiske gnavere. Man kan som regel læse sig frem til på hjemmesider, hvem som udstiller og hvad de medbringer.

Man bør dog evigt og altid være kritisk i sådanne tilfælde. For netop sandrotter har et meget skrøbeligt fodersystem, og får man sandrotter hjem fra en opdrætter, det være sig både dansk eller udenlandsk, som er fodret forkert, risikerer man at få en dyr der har udviklet sukkersyge og enten må aflives eller dør af sig selv.

Når du sidder og undersøger alle disse ting, bør du også kigge på om du har pladsen i dit hjem. De kræver et rimeligt stort bur, og kan med stor fordel holdes i et akvarie eller terrarie. Mindstemål bør være 100x50cm i bundareal for et par.

Det kræver også sin tid morgen og aften af fodre dem. Deres foder er mere komplekst end en skålfuld tørfoder der skal hældes op (læs mere omkring fodring i afsnittet “Foder” under Fede Sandrotter), og man bør sikre sig at man kan sætte sig op for at fodre dem korrekt og sætte tid af til dette.

De kræver derudover også mere rengøring end den klassiske gerbilart. Gerbiler er jo ørkendyr, men sandrotter vil, pga deres vandholdige kost, urinere betydeligt mere end andre gerbilarter, og derfor skal man pålægge sig et burskift ca. 1 x ugentligt. De er dog ofte renlige dyr, der udvælger sig et toilet-sted i buret, som man så nemt kan skifte oftere.

I dagligdagen er de nemme at holde. Når først fodringen er overstået morgen og aften, er det bare at sætte sig tilbage i stolen og nyde synet. De er utroligt aktive og hyggelige at observere. Vores herhjemme er hverken bange for hunde, børn, høje lyde eller forandringer i deres miljø. De elsker menneskeligt selskab, og hvis man respekterer deres lyst til at være nær én, uden at man absolut tvinger dem til kæl og nus, så er de utroligt nemme og rare at have ude af buret, og de er nemme at få tamme og tillidsfulde.

Skriv et svar