DIY – Hus med indgang i toppen

Artiklen er skrevet for at vise et hjemmebygget hus.

Huset blev bygget, da der på markedet stort set ikke findes et hus, som opfylder ørkenrotternes naturlige behov for en hule med udgang i toppen.
Ørkenrotter bygger i naturen mange tunneler og reder under jorden. Deres naturlige graveadfærd og behov for graveadfærd kræver derfor at de har tykt bundlag og en rede “under jorden”.
Hvis ikke ørkenrotter har nok bundlag at grave i og mulighed for rede under jorden, risikerer man at de udvikler stereotyp graveadfærd i hjørner. En uheldig adfærd, der kan være meget svær at afbryde igen. Heldigvis har jeg ikke haft store problemer med dette, da jeg gør meget ud af at give dem tykt bundlag. Men forskning viser, at fødes ørkenrotterne i redekasser underjorden, så er risikoen endnu mindre for, at de udvikler denne adfærd senere i livet. Derfor satte jeg mig for at finde eller bygge et hus, som bedre opfylder deres behov.

Stort set alle huse på markedet i dag har et hul i siden helt nede i bunden. De skal kunne bruges til flere slags smågnavere på en gang – og en firkantet kasse med hul i toppen vil ikke altid være så populær til dværghamsterne som det fine hus der ligner en lille villa. Det skal jo også se sødt ud, når børnene skal bestemme.
Eftersom købemarkedet ikke havde det rette hus, besluttede jeg mig for at lave en redekasse af nogle stykker spånplade-rester og så lave den med to udgange – en i toppladen og en i toppen af den ene ende.

Huset er limet sammen med ugiftig hobbylim langs alle kanter.
Først er toppladen limet sammen med to små “afstivere” på det korte led. Herefter er de to ender limet på og til sidst de to langsider.
I toppladens forbindelse til siderne er der sat 4 små listesøm. De er sat i toppen, da jeg så håber at ørkenrotterne ikke lige starter med at gnave sig ind til dem.
Indgangene boret ud til allersidst med en hulsav/kopbor på ca 5 cm. De er placeret “modsat” hinanden, for at sikre luftcirkulation, da en redekasse med mor, unger og andre flokmedlemmer meget hurtigt kan blive meget varmt og fugtigt ellers. På denne måde skulle reden gerne holdes varm og tør.

Endnu en af fordelene ved de høje indgangshuller er, at små unger ikke så let bliver trukket med ud af redekassen. Indtil de åbner øjnene kan unger godt blive “spredt” noget ud foran redekassen normalt, da de hægter sig fast på mor og bliver slæbt med ud. Med de høje indgangshuller minimeres dette og ungerne ligger dermed samlet op til en højere alder end ellers.

Når det bliver sat ind til ørkenrotterne ved næste burskifte kommer der naturligvis en opfølgning på denne artikel.

 

 


Opdatering d. 10-08-2017

Efter buret blev rengjort fik de avlsgruppen den nye redekasse ned.
Den må siges at være populær, og ørkenrottemor har da også valgt at lægge sit nyeste kuld herinde. Den sikrer en varm og tør rede, giver god ventilation, men sikre samtidig at ingen små unger bliver trukket med ud ved et uheld.

Forfatter: Satomi Gerbils

 

Skriv et svar