DIY – Paphuse

En gengivelse af blogindlæg fra Satomi Gerbils. Billederne tilhører Satomi Gerbils.

Noget af det, som jeg altid har manglet til ørkenrotterne, er huse som er ufarlige for dem at gnave i stykker – og det gør de jo ALTID med deres huse – og som ikke har en voldsom høj pris.

Jeg har længe overvejet at lave nogle selv, men har ikke rigtigt haft værkstedsfaciliteter til at lave dem i træ.
Længe har de fået papkasser, toiletrulle-pap osv. til at gnave i og bygge reder i, men det er ikke altid jeg lige har haft en egnet kasse til hus.

Så tankerne kørte lidt på, hvordan kan jeg selv lave nogle uskadelig huse, som ikke koster ret meget.
Løsningen blev simpel : En plastbøtte i passende størrelse, toiletpapir og vand. Mere skal der sådan set ikke til.

Fremgangsmåden er simpel – Lig den valgte bøtte ned i en balje, så sviner det ikke med vand ud over det hele.
Riv toiletpapiret af rullen i passende længder (jeg tog to “ark” af gangen) og lige så i forskellige mønstre ud over bøtten og tilføj vandet ved at duppe det på med fingrene for hvert til hvert andet lag papir.
Når der er lagt et tykt lag vådt toiletpapir om alle flader, så stopper jeg. Af den størrelse bøtte jeg bruger går der som regel ½-1 rulle toiletpapir.
img_4193 img_4194

Med lidt øvelse kan man lirke bøtten af, men papirer er vådt endnu. Ellers venter man til den er helt tør (2-4 dage) og lirker den af.
“skader” eller ujævnheder inde i hulen (og uden på), fra når man løfter den af bøtten, kan repareres med et stykke toiletpapir, som duppes på med lidt vand.

img_4196

Når den er helt tør efter et par timer, kan der klippes et hul, hvor man ønsker det. Bliver det ikke så pænt kan man igen bare reparere med lidt vand – nemt og gratis.
img_4203  img_4206

Bagefter sættes den ind i huset og ørkenrotterne finder som regel hurtigt ned i hulen.
img_4212 img_4217

Jeg bruger det billigste farvefri toiletpapir – Budget fra Føtex. Det dyre toiletpapir går langsommere i opløsning og er ikke så hurtig til blive til en “masse” med de andre lag.
Det billige virker faktisk altså bedst. Desuden er der ingen skadelige stoffer for ørkenrotter som farve, parfume eller lignende.

Det er let og kan næsten ikke gøres forkert. Laver man en mindre skade, så repareres det let med vand og toiletpapir.

Holdbarheden er dog kort.
Den lever i ca 1 uge hjemme hos mine ørkenrotter – men tilgengæld bidrager det så til bundstrøet og redemateriale.

Herhjemme har de OGSÅ to trehuse, men det der er bemærkelsesværdigt er, at så længe de har paphuset, så gnaver de mindre i træhusene = de holder længere.

Forfatter: Satomi Gerbils
Kilde: http://gerbil.satomi.dk/paphuse-et-ufarligt-hus-som-er-let-at-lave/