Buret

Der findes mange beskrivelser af det perfekte bur, det mindst tålelige bur, det anbefalede bur osv.. Her på siden vil vi ikke diktere en burstørrelse eller indhold, for der findes uendeligt mange måder at holde ørkenrotter på. Det kan være svært at sige hvad der er mest rigtig og derfor vil Dansk Ørkenrotte Klub blot komme med et par idéer og guidelines til, hvilken størrelse burene kan have, hvordan buret kan se ud, hvad indhold kan være godt osv.. Det må ikke ses som en facitliste, men mere en inspirationskilde til at give dine jirds et bur de kan bo i.

Bur størrelse

Noget af det første der melder sig, ved tanken om jirdburet er størrelsen. Hvor stort skal det værre? Størrelsen er ikke noget der er diskuteret ret meget ude i verden, men det er generelt opfattelse at de er betydeligt mere pladskrævende end tilsvarende antal økenrotter.
I Dansk Mus & Gerbil anbefaler vi mindst

 •  mindst 80*50*45

Dette er cirka mål og mange mener at jo større jo bedre. Om et jirdbur kan blive for stort er sjældent diskuteret, for ofte vil man sige nej. I hvert fald for jirds. I naturen bevæger de sig over et forholdsvist stort område, for at finde føde nok, så de vil kun nyde et større bur.

Burtype

Jird er en gnaver som er glad for at grave. De vil gerne have deres hule gravet ned i bundstrøet, så et bur der giver mulighed for et dybt bundlag er klart at foretrække. Det udelukker som regel mange tremmebure, da de ofte har meget lave bunde og bundstrøet vil så stå ud over det hele.
Jirds gnaver også gerne. De gnaver i de mindste kanter og har utroligt stærke tænder. Hvis de keder sig, vil de være ude af standard plastikbure i løbet af et par timer højest. Derfor vil mange jirds gnave sig ud af plastikbure og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at holde dem inde. Det skal dog siges at siges at mange trives dog også i plastikburene og gnaver sig aldrig ud. Akvarier og terrarier er oftest det man ser udbredt. De kan ikke gnave sig ud og man har mulighed for et tykt bundlag, uden at det sviner rundt om buret. På akvarier skal man huske at få lavet et låg af trådnet, så de ikke hopper ud – ørkenrotter kan hoppe meget højt!
Mange laver dog også buret af en stor plastkasse. Når buret bliver så stort bliver et akvarie eller terrarium meget tungt og uhåndterbart, og derfor foretrækker mange at købe en stor plastikkasse i Ikea eller lignende – se evt. DIY guiden til at lave et bur.

Bundstrø

Bundstrø er noget der kan dele vandene blandt alle gnaverejere og med jirds er ingen undtagelse. Hvad er rigtig og forkert at bruge?
Jirds kan utroligt nokvære sarte over for støv. Her er en liste over de typer bundstrø, der som regel er gode muligheder for bundstrø:

 • Biobase/Hemparade/hempspåner – spåner/flis lavet på kernen fra industri-hamp. Denne type har været kendt hos heste i mange år efterhånden. De er som regel ret støvfrie og holder længe. Det er godt at grave i.
 • Bøgeflis – oftest totalt støvfrie og er gode at bruge alene hvis man har en allergi-jird med vejrtrækningsproblemer. Det kan ikke graves tunneler i, men er rigtig godt at blande op i andet bundstrø, så gangene afstives bedre.
 • Carefresh – en type cellulosebaseret bundstrø lavet på rester fra papirindustrien. Er super blødt og holder længe. Er noget dyrere i indkøb end så meget andet, men ofte ret støvfrit.
 • Boxo Comfort – er også et cellulosebaseret bundstrø, men i noget mindre og tyndere stykker end Carefreshen. I  struktur minder det mere om toiletpapir revet i små strimler. Billigere end Carefresh, men ellers ikke den store forskel.
 • Hø – er i sig selv ikke et særligt godt bundstrø, men mange jirds elsker det til reden, til at afstive tunneler osv. med. Det bruges også ofte, hvis en jirden får “rød næse”, som en tester for hvad de tåler og ikke tåler af bundstrø. Dog skal man være opmærksom på om det støver eller ej. Frisk blødt hø er bedst.

Redemateriale

Jirds bygger rede – og er meget glade for at have en lun og sikker rede.
Som redemateriale er der flere muligheder, men også ting, som man helt skal undgå!
Iturevet toiletpapir er ofte meget populært, blødt enghø, Boxo comfort, Carefresh og bomuldskapsler kan være rigtig gode typer af redematerialer, som sikre en blød og varm rede.
Man bør helt undgå hamstervat og stof/fleecerester, da dette nemt kan dele sig i små tråde. Jirdens kan ben og hale viklet ind i det og når de hiver for at få det af, risikerer man at det blot strammes. Der bliver risiko for at benet dør – eller at jirden simpelthen gnaver det af og måske gnaver i sig selv og skader sig selv.
Unger er også oplevet at blive kvalt pga. det. I Sverige arbejder flere for at forbyde salget af hamstervat til gnavere.

Andet indhold

Jirds har ud over et bur med et tykt lag bundstrø også brug for lidt mere.
Mange sætter pris på forskellige huse, tunneler, hylder og klatreting. Generelt frarådes plastik indhold i buret, da de meget nem gnaver det i stykker – og plastik er ikke det sundeste til jirdmaver.
I et jirdbur anbefaler Dansk Mus & Gerbil at der altid er:

 • Mindst 1 hus/hule, som kan graves ned i bundstrøet, meget gerne flere.
 • Sandbad med et fint chinchilla sand. Sandbad er essentielt for at de kan holde pelsen ren og sund.
 • Niveau forskel. En hylde eller højt hus, der giver lidt niveau i buret
 • Tunnel e.l. så de kan få stimuleret deres graveadfærd på en sund måde og får et bur de føler sig sikkert i. De lever i tunneler og gange i naturen og vil elske en masse gange at løbe i.
 • Vandflaske – vand er nødvendigt og når de graver meget vil en vandskål hurtigt blive begravet og bundstrøelsen bliver våd.
 • Træting og/eller papting de må gnave i. Det kan være deres hus, tunnel, bro e.l. de kan slide deres tænder på – eller måske gnaveklodser af træ. De elsker som regel også at makulere papæsker, æggebakker, små kasser og lignende. Sørg for det ikke har indeholdt giftige ting.

Det er meget forskelligt om hjul anbefales, men da de enten typisk er lavet i metal med åben løbeflade eller er lavet af plastik typisk fraråder Dansk Ørkenrotte Klub det. De åbne klassiske metalløbehjul er ofte både for små og farlige at løbe i. Plastikløbehjul gnaves typisk i stykker og plastik er ikke sundt for jirdmaver.
Det eneste hjul der evt. kan anbefales at bruge er Flying Saucer i metal.

Forfatter: Webmaster